пятница, 24 апреля 2009 г.

Готуємось до святкування Дня Європи!


Маємо приємність повідомити наших друзів та прихильників наших ідей та візій, про те, що громадська організація "Європейський діалог"м.Львів підтримала наш міні-проект "Європейський квартал твоїх можливостей" , присвячений Дню Європи. Над його реалізацією буде працювати молодь м.Жидачева та м.Калуша( оскільки частково ідея його проведення народилась під час весняної школи у Карпатах). Що ж молодь пропонує для молоді? Wе майстер-класи - "Street-music", "Street-dance", 'Street-fashion", "Street-art" та ін., а також буде проведено вікторину "Що?Де?Коли?". Ось ми і переконаємось як наша славна молодь оперує знанями про Європу))). А на завершення буде заключна акція, де ми презентуємо усе-усе чого навчились за такий короткий час. Якщо ви станете активним учасником нашого проекту , замість того, щоб нудьгувати і байдикувати, то зможете проявити свої таланти, самореалізувати себе, провести час у дружній та веселій компанії. Отож, чекаємо- 6 червня 2009рік. о 14.30 - клуб "Папірник" м.Жидачів.

понедельник, 13 апреля 2009 г.

засідання "круглого столу " у Калуші


"Круглий стіл" у Калуші для представників владних, громадських та освітянських організацій відбувся за результатами проекту "Давай до нас - на європейський майстер-клас", що фінансується Міжнародним Фондом "Відродження". Учасники підтвердили важливість обраної тематики проекту і запропонували висвітлювати питання євроінтеграції, європейської освіти молоді, розвиток міста за європейськими стандартами у місцевій газеті "Дзвони Підгір"я".

Молодь відкриває Європу!

Європа - захоплюючий та цікавий світ. Але він вже не є таким неосяжним... А завдяки чому? Правильно знанням, навчанню та подорожам. А отримати нові знання про історію виникнення Європейського Союзу, інституційні системи ЄС, про загальноєвропейські цінності та стандарти якості життя, ознайомитись з неформальними освітніми методиками проведення проєфропейський акцій ми змогли під час тренінгових занять у рамках проекту "Давай до нас - на європейський майстер-клас", що фінансується Міжнародним фондом "Відродження" ( керівник Оксана Полівчак). Цей проект реалізують на території Калушського та Жидачівського районів - громадські організації "Наші візії" (м.Жидачів Львівської області) та Калуська філія Союзу українок (м.Калуш Івано-Франківської області).
Учасники тренінгів змогли взяти участь у дискусії під час вправи "Європейське кафе", побувати "На безлюдному острові", ознайомитись з мультимедійними презентаціями та різноманітними інтерактивними вправами, отримати роздатковий матеріал для подальшої роботи, спланувати діяльність євроклубів у своїх школах тощо. тренінгові заняття проводили Оксана Полівчак, Олександра Баранкевич, Уляна Паньо,Оксана Півторак, Вероніка Коржинська.
Європейські знання стануть нам у пригоді не тільки при складанні тестування у старших класах, а й дадуть можливість відчути себе причетними до європейських цінностей, допоможуть інтегруватись у європейську освітню спільноту, відкриють нові можливості для самореалізації, взамєорозуміння та співпраці!.ось так ми відкриваємо Європу для себе. сподіваємось, що вона гостинно відчинить двері і для України!
Вероніка Герасименко, студія журналістики центру творчості м.Жидачева

суббота, 11 апреля 2009 г.

на європейський майстер-клас!!

" Європа,перш ніж бути військовим альянсом чи економічною спілкою, повинна бути культурною спільнотою. Єдність Європи не вибудується лише чи завдяки європейським інституціям. її творення йтиме за поступом свідомості". Ці слова були сказані робертом Шуманом ще на початку 20 століття, проте є актуальними і сьогодні. Справді, як часто ми чуємо фрази на кшалт "європейські стандарти", "європейські цінності", "Європейський вимір"... Здається , ми знаємо про це вже все. Але формальне навчання, одноразові акції шкільних євроклубів, думаю цього замало, щоб розібратись , що криється за цими красивими термінами. Зрозуміти, щоб усвідомити. Усвідомити, щоб жити.
Саме так нам хотілось сформулювати проблему, на розв"язання якої є спрямований проект жіночої благодійної організації "Наші візії" "Давай до нас - на європейський майстер-клас" , що фінансується Міжнародним Фондом "Відродження". Керівником проекту є Оксана Полівчак.
у рамках цього проекту пройдуть тренінгові заняття для школярів та педагогів міста Жидачева Львівської області та міста Калуша Івано-Франківської області, а також кілька проєвропейскьих акцій , а весною нас очікує весянан школа "Майстерня європейського вибору". І ще чимало цікавого !!!
Ну як. заінтригували?! Тоді ви таокж можете взяти участь у проекті. Отож, давай до нас - на європейський майстер-клас!
Леся Баранкевич, Голова Правління ЖБО "Наші візії"

среда, 8 апреля 2009 г.

наші друзі і співорганізатори акцій...

читайте також - http://mgo-vector.blogspot.com/ , станьте прихильником наших ідей))))

читайте про нас і на блозі

http://street2009.blogspot.com/

вторник, 7 апреля 2009 г.

Зв'язки без кордонів об'єднують людей

Ми повернулись із Міжнародного центру зустрічей молоді "Camp "Rodowo", що розташований у Вармінсько-Мазурському воєводстві у Польщі. А покликав нас у дорогу спільний польско-українский проект "Зв"язки без кордонів", що реалізовувася Фундацією "Родово"( Польща) та центром творчості для дітей та молоді м.Жидачева Львівської області та молодіжним театром "Любарт" м.Калуша Івано-Франківської області (Україна) за фінансування Narodowe Centrym Kultury. проект.


Програма проекту була дуже насиченою: щодня ми знайомились із спільною історією Польщі та України, дискутували на різні політичні та історичні теми, зокрема про "Операцію "Вісла", презентували культуру та сьогодення обох держав, вчились ломати стереотипи, ставили різні театральні перфоменси на спільну історичну тематику, вивчали мову один одного в ігровій формі, співали пісень на спільному вогнищі та ще багато цікавих речей. Координатори проекту зі сторони Польщі -Кароль Рудний та зі сторони України - Оксана Полівчак постарались забезпечити змістовну та захоплюючу зустріч молоді Польщі та України. Також ми відвідали столицю Вармінсько-Мазурського воєводства -Ольштин, побували у школі з українською мовою навчання у Гулаві Ілавецькому, мали змогу побачити ще й Краків. Розставання було важким, усі плакали . Але життя триває і сподіваємось , що у нас ще буде багато спільних ініціатив разом з фундацією "Родово" і нашими новими друзями з Польщі!


Минув місяць незабутнього щастя

яке осяяло інтернаціональну купку людей у будинку, що став центром дружби, веселощів, позитиву… Ми повернулися додому… Так, зараз ми їмо рідну їжу, розмовляємо з рідними людьми, ходимо по рідній землі… Наші серця вже поринули у вихор подій та вражень, які близькі нам від народження… Але десь у затіненому кутку наших душ відчувається щось надзвичайно потужне, щось незбагненно неймовірне, щось банально складне… …. У пам’яті виринають такі милі серцю спогади, що та місцина у душі від задоволення починає муркотіти й приємно вібрувати…. Це я про наш спільний з Латвією, Білорусією , Росією, Естонією, Литвою проект під назвою «Ширше коло». ( на фото ви бачите представників з України, а саме Оксану Полівчак, Ігоря Маркевича, Руслану Щигель, Володимира Найду, Марту Кулик). Що ми тільки не робили і долали стінку, щоб стати командою, і перебували на «Безлюдному острові» , щоб зрозуміти інші культури, і змагались в малих олімпійських іграх , де перемогла Естонія, і саме головне ми вчили танці інших народів. І ви не повірите – навчились!!!. Хочемо подякувати молодіжному відкритому центру "Jacis" з м.Резекне (Латвія) за теплий прийом під латгальським небом і за такий чудовий проект.


Ми були зовсім чужими, але стали рідними… Навіть більше…. Ми стали однією сімєю, яка ніколи не розпадеться під натиском всіляких чвар, стереотипів та незгод… Ми навіки стали єдиним цілим… Механізмом, який не зупиниться, якщо ми всі будемо … Мов малюнок на дешевій китайській футболці стерлися кордони, які розділяють нас і тепер, але для нас їх не існує…. Стерлися стереотипи і останні часточки ворожості… Залишилися тільки відкриті душі… Ну, і ще залишилися емейли… Не забувайте, що кордони стерті…. Пишіть і даруйте один одному приємні враження та спогади… Де ви бачили сімю, члени б якої кидали один одного в цілковитий ігнор?! Пишіть, не лінуйтеся, бо ми єдине ціле!!! Ми навіть не коло, яке намагалися чомусь розширити…. Ми стали точкою… Ми стали рушієм, який здатен змінити світ… А це зробити легко… І найголовніше те, що це принесе нам задоволення… Отже, ХАЙ ЖЕВЕ НАША СІМЯ!!! І До зустрічі на великодньому ширшому колі!!!

Європа у моєму місті

Європа у моєму місті
Повага до людини, захист її прав, розвиток демократії, збереження культурної спадщини…Ось перелік деяких європейських цінностей, які не є чужими і для нас українців.

Познайомити молодь із цими цінностями, формувати їх, пропагувати – це і було одним із завдань проекту «Скринька активних методів навчання для майбутніх європейців Жидачева», який реалізовувала жіноча благодійна організація «Наші візії» у партнерстві з центром творчості для дітей та молоді та гімназії ім..О.Партицького при фінансовій підтримці громадської організації «Європейський діалог»(м.Львів) у рамках програми «Фабрика мультиплікаторів - лідерів європейської освіти».


У рамках проекту було здійснено чимало цікавих заходів ( тренінгові заняття для учнів шкіл міста, акція на 1 листопада – «Запали свічку», збір матеріалів про «старий» цвинтар, випуск видання «Поки горітиме свічка…» та ін.). Хочеться ще розповісти про цікаву роботу дітей та дорослих у рамках цього проекту.

Так, зокрема, дітям дуже сподобався захід під назвою «Презентація країн - членів ЄС та кандидатів у члени ЄС», що відбувся у гімназії ім..О.Партицького (партнери проекту).Гімназисти презентували ці країни у вигляді міні-вистав, де було практично розкрито всі національні особливості європейських держав. Глядачі мали змогу почути «живу» мову, побачити народні костюми, танці, і навіть скуштувати національні страви. А чого тільки вартували «Шотландці» з 10-А класу чи туристична група у Греції з 10-Б класу, та й вчитель географії п.Леся Петкова здивувала усіх відмінним знанням болгарської мови. Тішить і те, що діти не тільки зуміли самостійно знайти потрібну інформацію, але й чудово підготуватись і показали достойний рівень своїх знань.

Заключною у даному проекті була акція «Європа у моєму місті», що відбувалась у міському будинку культури «Папірник». Школярі мали змогу відвідати почергово «Квартал інтелектуальних ігор», «Квартал європейської музики і танцю», «Квартал європейського частування».

Так, «Квартал інтелектуальних ігор» розпочав свою роботу з районних змагань з шахів, які провели керівник шахового гуртка центру творчості Марія Кухтин та керівник шахового клубу смт.Гніздичів п.Ігор Пиріг. Згодом у цьому ж кварталі розпочалась інтелект-гра «Що?Де?Коли?» між учнівськими командами нашого міста . Питання гри стосувались європейської тематики і глядачі у залі також могли показати свої знання та ще й отримати приз. Змагання між командами «Євро світ»(капітан Тарас Стефанів), «Євро манія»(капітан Ігор Маркевич) , «Летючий Захід»(капітан Ярослав Микитин) проходили напружено, адже команди посилено до них готувались. З невеликим відривом перемогла команда «Летючий Захід»(гімназія ім..О.Партицького, керівник п.О.Баранкевич).

Свято продовжувалось. І «свої двері» відкрив для гостей «Квартал європейської музики і танцю». Для дітей співали і дівчинка –Пеппі ( Соломія Гармасій), вокальний ансамбль «Струмок», Іванна Верес та Катя ,дарували вальс та драйв ансамбль бального танцю «Крок», сучасні танці студія танцю «Данс» центру творчості та ансамбль «Аріас»(гімназія ім..О.Партицького) тощо.

Усі учасники акції отримали подарунки, а потім усіх бажаючих гостинно запросив «Квартал європейського частування», на них чекав солодкий стіл. Під час проведення акції ми спілкувалися з найактивнішими учасниками проекту і чули багато різних відгуків. Найбільше запам’ятались слова: «це хороша, «свіжа» ідея». А к сказав колись Генрі Форд: «найважливіше для успіху – це ідея, для якої настав час». І цим ще раз було підкреслено актуальність тих завдань, що реалізовувались під час даного проекту.

Та все хороше, нажаль, закінчується… Та спогади все одно залишаються. Тому хочеться подякувати усім учасникам проекту, а також тим людям, які фінансово підтримали проект: громадській організації «Європейський діалог» (м.Львів), службі у справах неповнолітніх Львівської ОДА (п.В.Лис), службі у справах неповнолітніх Жидачівської РДА (п.Н.Гавдик), Центру соціальних служб для сім’ї і молоді Жидачівської РДА (п.Л.Маркевич), Жидачівській міській раді (п.М.Щуйку).

про права дітей простими словами

Про права дітей простими словами
Цього літа у рамках обласної акції «Літо-2006» у нашому районі з 3 по 7 липня службою у справах неповнолітніх Львівської ОДА (нач. В. Лис), службою у справах неповнолітніх Жидачівської РДА (нач. Н. Гавдик), жіночою благодійною організацією «Наші візії», Центром творчості для дітей та молоді (дир. О.Полівчак) реалізовувався міні-проект «Буде в нас весела гра – разом вивчимо дітей права». Мета його посприяти підвищенню правової культури підлітків шляхом рольових ігор та участі в різноманітних акціях під час літнього відпочинку, а також поєднати приємне з корисним, тобто відпочинок з навчанням тощо.

Ми розпочали свій міні-проект з тренінгових занять з прав дитини для дітей - сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, і тих, які виховуються в неблагополучних сім’ях або перебувають на обліку за скоєння злочинів та правопорушень. На заняттях, які проходили у приміщенні будинку культури «Папірник», ми з дітьми обговорювали Конвенцію ООН про права дитини, її дотримання в нашій державі, створювали «ідеальне місто для дітей», малювали життєві ситуації щодо дотримання прав дитини, записували свої мрії та побажання на символічному «дереві бажань».

А 4 липня у приміщенні Жидачівської РДА відбувся «круглий стіл» на тему «Реалізація прав дитини у Жидачівському районі» за участю представників правоохоронних органів, місцевого самоврядування, громадських організацій, лікарів, освітян, ЗМІ, державної служби тощо. Зокрема, начальник служби у справах неповнолітніх Жидачівської РДА п. Н. Гавдик розповіла як дотримуються прав дітей у нашому районі щодо організації гарячого харчування, змістовного дозвілля, права на освіту, на батьківське піклування та ін., розповіла вона і про нові форми влаштування дітей сиріт і що з цього питання робиться на державному рівні.

Нижче подаємо звернення учасників цього «круглого столу» до громадськості Жидачівщини.

У ході проекту ми мали змогу познайомитися із вихованцями Бортниківського дитячого будинку «Мілєс Єсу – Воїни Ісуса (для хлопців)», для яких була організована екскурсія у Золочівський замок і невеличке заняття з прав дитини. День пройшов насичено: ми полюбувалися красою Золочівського замку, зварили обід, помилувалися майстерністю виконання хлопцями українських народних пісень.

Завершилась наша акція 7 липня, на свято Івана Купала, тереновою грою «Правам дитини так». У цій грі взяли участь діти з Жидачева, Калуша та Челядзі (Польша). Учасники були поділені на п’ять команд, які повинні були пройти п’ять станцій: «Візитка», «Історична», «Фізкультхвилинка», «Ерудит», «Сад бажань». На кожній станції команди виконували завдання, що були пов’язані з темою прав дитини,а потім презентували свої успіхи на святковому дійстві «Купальські вогні». Звичайно, перемогла дружба і кожен учасник отримав подарунок. А свято продовжив святковий концерт з участю вихованців гуртків Центру творчості та рок-груп Жидачева.

Незабаром буде видано буклет з усіма матеріалами даного проекту.

Хочеться висловити вдячність усім, хто долучився і допомагав у реалізації проекту: начальнику СУСН Львівської ОДА п. В. Лису, начальнику СУСН Жидачівської РДА Н.Гавдик, Центру творчості, ГО «Наші візії», МГО «Вектор», головам сільських рад сіл Млиниська, Мельничі, Володимирівці, дирекції Бортниківського дитячого будинку, педагогам ЦТДМ О. Візняк, О. Дахній, О. Вдовичин, начальнику відділу спорту Жидачівської РДА п. Й. Будзінському, педагогам Мирославі Щигель та Руслані Пасічник, студентові Михайлові Царю, адміністрації міського будинку культури «Папірник», усім дітям за їх активність, щирість та безпосередність.

Як писав колись видатний польський педагог Ян Каменський: «Найдорожча річ ніколи не замінить дитині батьків і тої руки доброти, яку ви можете простягнути їй одного разу». Тому наша команда на цьому не зупиняється і продовжує працювати над новими проектами для дітей Жидачівщини.

Звернення
З кожним роком збільшується кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – дітей, які потребують особливої уваги та турботи. Зараз у районі проживає 80 таких дітей. Їм не пощастило мати свою сім’ю. Їх ніколи не приголубить мати, не візьме на руки батько. Чому ці діти повинні залишитись нещасливими?

Разом ми можемо допомогти цим дітям, надавши їм можливість виховуватись у прийомній сім’ї.

Прийомна сім’я – це сім’я, яка добровільно взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Прийомні діти проживають і виховуються у прийомній сім’ї до досягнення 18-го віку, а в разі навчання у професійно-технічних, вищих навчальних закладах – до їх закінчення.

Прийомна дитина зберігає статус сироти і користується усіма відповідними пільгами, зберігає своє прізвище, ім’я та по-батькові.

Прийомні батьки отримують від держави щомісячні кошти на утримання дитини (два прожиткових мінімуми) та грошове винагородження.

Прийомну сім»ю супроводжує соціальний працівник центру соціальних служб для сім»ї, молоді та дітей, який допомагає долати труднощі.

Сім»я – найкраще місце для повноцінного життя та розвитку дитини.

Звертаємось до кожної родини, якій не байдужі дитячі болі, в якій розуміють і люблять дітей:» Прийміть у родину дитину-сироту».

Коли прийомна дитина переступить поріг Вашого дому, це буде її перший крок у нове життя з вами, прийомними батьками. І саме ви навчите цю дитину більше усміхатися і любите людей. І ваш вчинок зробить цей світ добрішим.

вітання усім!

Привіт. На цьому блозі ми будеом розповідати про роботу своєї організації "Наші візії"м.Жидачів Львівської області.
Сподіваємось на ваші коментарі та пропозиції(рекомендації) щодо поджальшої роботи!