вторник, 7 апреля 2009 г.

про права дітей простими словами

Про права дітей простими словами
Цього літа у рамках обласної акції «Літо-2006» у нашому районі з 3 по 7 липня службою у справах неповнолітніх Львівської ОДА (нач. В. Лис), службою у справах неповнолітніх Жидачівської РДА (нач. Н. Гавдик), жіночою благодійною організацією «Наші візії», Центром творчості для дітей та молоді (дир. О.Полівчак) реалізовувався міні-проект «Буде в нас весела гра – разом вивчимо дітей права». Мета його посприяти підвищенню правової культури підлітків шляхом рольових ігор та участі в різноманітних акціях під час літнього відпочинку, а також поєднати приємне з корисним, тобто відпочинок з навчанням тощо.

Ми розпочали свій міні-проект з тренінгових занять з прав дитини для дітей - сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, і тих, які виховуються в неблагополучних сім’ях або перебувають на обліку за скоєння злочинів та правопорушень. На заняттях, які проходили у приміщенні будинку культури «Папірник», ми з дітьми обговорювали Конвенцію ООН про права дитини, її дотримання в нашій державі, створювали «ідеальне місто для дітей», малювали життєві ситуації щодо дотримання прав дитини, записували свої мрії та побажання на символічному «дереві бажань».

А 4 липня у приміщенні Жидачівської РДА відбувся «круглий стіл» на тему «Реалізація прав дитини у Жидачівському районі» за участю представників правоохоронних органів, місцевого самоврядування, громадських організацій, лікарів, освітян, ЗМІ, державної служби тощо. Зокрема, начальник служби у справах неповнолітніх Жидачівської РДА п. Н. Гавдик розповіла як дотримуються прав дітей у нашому районі щодо організації гарячого харчування, змістовного дозвілля, права на освіту, на батьківське піклування та ін., розповіла вона і про нові форми влаштування дітей сиріт і що з цього питання робиться на державному рівні.

Нижче подаємо звернення учасників цього «круглого столу» до громадськості Жидачівщини.

У ході проекту ми мали змогу познайомитися із вихованцями Бортниківського дитячого будинку «Мілєс Єсу – Воїни Ісуса (для хлопців)», для яких була організована екскурсія у Золочівський замок і невеличке заняття з прав дитини. День пройшов насичено: ми полюбувалися красою Золочівського замку, зварили обід, помилувалися майстерністю виконання хлопцями українських народних пісень.

Завершилась наша акція 7 липня, на свято Івана Купала, тереновою грою «Правам дитини так». У цій грі взяли участь діти з Жидачева, Калуша та Челядзі (Польша). Учасники були поділені на п’ять команд, які повинні були пройти п’ять станцій: «Візитка», «Історична», «Фізкультхвилинка», «Ерудит», «Сад бажань». На кожній станції команди виконували завдання, що були пов’язані з темою прав дитини,а потім презентували свої успіхи на святковому дійстві «Купальські вогні». Звичайно, перемогла дружба і кожен учасник отримав подарунок. А свято продовжив святковий концерт з участю вихованців гуртків Центру творчості та рок-груп Жидачева.

Незабаром буде видано буклет з усіма матеріалами даного проекту.

Хочеться висловити вдячність усім, хто долучився і допомагав у реалізації проекту: начальнику СУСН Львівської ОДА п. В. Лису, начальнику СУСН Жидачівської РДА Н.Гавдик, Центру творчості, ГО «Наші візії», МГО «Вектор», головам сільських рад сіл Млиниська, Мельничі, Володимирівці, дирекції Бортниківського дитячого будинку, педагогам ЦТДМ О. Візняк, О. Дахній, О. Вдовичин, начальнику відділу спорту Жидачівської РДА п. Й. Будзінському, педагогам Мирославі Щигель та Руслані Пасічник, студентові Михайлові Царю, адміністрації міського будинку культури «Папірник», усім дітям за їх активність, щирість та безпосередність.

Як писав колись видатний польський педагог Ян Каменський: «Найдорожча річ ніколи не замінить дитині батьків і тої руки доброти, яку ви можете простягнути їй одного разу». Тому наша команда на цьому не зупиняється і продовжує працювати над новими проектами для дітей Жидачівщини.

Звернення
З кожним роком збільшується кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – дітей, які потребують особливої уваги та турботи. Зараз у районі проживає 80 таких дітей. Їм не пощастило мати свою сім’ю. Їх ніколи не приголубить мати, не візьме на руки батько. Чому ці діти повинні залишитись нещасливими?

Разом ми можемо допомогти цим дітям, надавши їм можливість виховуватись у прийомній сім’ї.

Прийомна сім’я – це сім’я, яка добровільно взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Прийомні діти проживають і виховуються у прийомній сім’ї до досягнення 18-го віку, а в разі навчання у професійно-технічних, вищих навчальних закладах – до їх закінчення.

Прийомна дитина зберігає статус сироти і користується усіма відповідними пільгами, зберігає своє прізвище, ім’я та по-батькові.

Прийомні батьки отримують від держави щомісячні кошти на утримання дитини (два прожиткових мінімуми) та грошове винагородження.

Прийомну сім»ю супроводжує соціальний працівник центру соціальних служб для сім»ї, молоді та дітей, який допомагає долати труднощі.

Сім»я – найкраще місце для повноцінного життя та розвитку дитини.

Звертаємось до кожної родини, якій не байдужі дитячі болі, в якій розуміють і люблять дітей:» Прийміть у родину дитину-сироту».

Коли прийомна дитина переступить поріг Вашого дому, це буде її перший крок у нове життя з вами, прийомними батьками. І саме ви навчите цю дитину більше усміхатися і любите людей. І ваш вчинок зробить цей світ добрішим.

Комментариев нет:

Отправить комментарий