вторник, 7 апреля 2009 г.

Європа у моєму місті

Європа у моєму місті
Повага до людини, захист її прав, розвиток демократії, збереження культурної спадщини…Ось перелік деяких європейських цінностей, які не є чужими і для нас українців.

Познайомити молодь із цими цінностями, формувати їх, пропагувати – це і було одним із завдань проекту «Скринька активних методів навчання для майбутніх європейців Жидачева», який реалізовувала жіноча благодійна організація «Наші візії» у партнерстві з центром творчості для дітей та молоді та гімназії ім..О.Партицького при фінансовій підтримці громадської організації «Європейський діалог»(м.Львів) у рамках програми «Фабрика мультиплікаторів - лідерів європейської освіти».


У рамках проекту було здійснено чимало цікавих заходів ( тренінгові заняття для учнів шкіл міста, акція на 1 листопада – «Запали свічку», збір матеріалів про «старий» цвинтар, випуск видання «Поки горітиме свічка…» та ін.). Хочеться ще розповісти про цікаву роботу дітей та дорослих у рамках цього проекту.

Так, зокрема, дітям дуже сподобався захід під назвою «Презентація країн - членів ЄС та кандидатів у члени ЄС», що відбувся у гімназії ім..О.Партицького (партнери проекту).Гімназисти презентували ці країни у вигляді міні-вистав, де було практично розкрито всі національні особливості європейських держав. Глядачі мали змогу почути «живу» мову, побачити народні костюми, танці, і навіть скуштувати національні страви. А чого тільки вартували «Шотландці» з 10-А класу чи туристична група у Греції з 10-Б класу, та й вчитель географії п.Леся Петкова здивувала усіх відмінним знанням болгарської мови. Тішить і те, що діти не тільки зуміли самостійно знайти потрібну інформацію, але й чудово підготуватись і показали достойний рівень своїх знань.

Заключною у даному проекті була акція «Європа у моєму місті», що відбувалась у міському будинку культури «Папірник». Школярі мали змогу відвідати почергово «Квартал інтелектуальних ігор», «Квартал європейської музики і танцю», «Квартал європейського частування».

Так, «Квартал інтелектуальних ігор» розпочав свою роботу з районних змагань з шахів, які провели керівник шахового гуртка центру творчості Марія Кухтин та керівник шахового клубу смт.Гніздичів п.Ігор Пиріг. Згодом у цьому ж кварталі розпочалась інтелект-гра «Що?Де?Коли?» між учнівськими командами нашого міста . Питання гри стосувались європейської тематики і глядачі у залі також могли показати свої знання та ще й отримати приз. Змагання між командами «Євро світ»(капітан Тарас Стефанів), «Євро манія»(капітан Ігор Маркевич) , «Летючий Захід»(капітан Ярослав Микитин) проходили напружено, адже команди посилено до них готувались. З невеликим відривом перемогла команда «Летючий Захід»(гімназія ім..О.Партицького, керівник п.О.Баранкевич).

Свято продовжувалось. І «свої двері» відкрив для гостей «Квартал європейської музики і танцю». Для дітей співали і дівчинка –Пеппі ( Соломія Гармасій), вокальний ансамбль «Струмок», Іванна Верес та Катя ,дарували вальс та драйв ансамбль бального танцю «Крок», сучасні танці студія танцю «Данс» центру творчості та ансамбль «Аріас»(гімназія ім..О.Партицького) тощо.

Усі учасники акції отримали подарунки, а потім усіх бажаючих гостинно запросив «Квартал європейського частування», на них чекав солодкий стіл. Під час проведення акції ми спілкувалися з найактивнішими учасниками проекту і чули багато різних відгуків. Найбільше запам’ятались слова: «це хороша, «свіжа» ідея». А к сказав колись Генрі Форд: «найважливіше для успіху – це ідея, для якої настав час». І цим ще раз було підкреслено актуальність тих завдань, що реалізовувались під час даного проекту.

Та все хороше, нажаль, закінчується… Та спогади все одно залишаються. Тому хочеться подякувати усім учасникам проекту, а також тим людям, які фінансово підтримали проект: громадській організації «Європейський діалог» (м.Львів), службі у справах неповнолітніх Львівської ОДА (п.В.Лис), службі у справах неповнолітніх Жидачівської РДА (п.Н.Гавдик), Центру соціальних служб для сім’ї і молоді Жидачівської РДА (п.Л.Маркевич), Жидачівській міській раді (п.М.Щуйку).

Комментариев нет:

Отправить комментарий