понедельник, 27 декабря 2010 г.

Навчальний семінар для волонтерів Жидачева

"Волонтер - це громадянин, який вільно, а не для відображення своїх начебто моральних обов'язків, керується ідеєю суспільної та приватної солідарності. Одного разу показавши свої громадянські та власні обов'язки, волонтер надалі є у вільному розпорядженні суспільства, сприяє розв'язанню місцевих проблем, надаючи пріоритет відвідуванню бідних, терплячих нестатки та знедолених."
Нуово Дізіонаріо, соціолог,Італія
     Нещодавно у приміщенні центру творчості для дітей та молоді відбувся навчальний семінар з інновацій для волонтерів проекту  Жидачівського осередку  Суспільної Служби України "Активізація у літньому віці розбудовує нову життєву програму"  (грант фонду" EVZ-Пам'ять .Відповідальність.Майбутнє"). Із загальної Декларації волонтерів, прийнятою на ХІ Конгресі Міжнародної Асоціації волонтерів (Париж, 14 вересня 1990 р.)  дізнаємось , що
Волонтерство – це:
* добровільний вибір, що визначається особистими поглядами та позицією;
* активна участь громадянина у житті суспільства;
* самореалізація в суспільній діяльності в рамках різноманітних асоціацій, доброчинних організацій та громадських об’єднань;
* сприяння покращенню якості та рівня життя, особистому розвитку та поглибленому почуттю солідарності;
* сприяння реалізації основних людських потреб заради справедливості та миру в суспільстві
 Учасники семінару методом "Мозкового штурму" обговорили питання пасивності молоді у залученні до волонтерської діяльності у Жидачеві. Серед основних чинників було названо : відсутність належного виховання, загруженість навчального процесу , а звідси і відсутність вільного часу для громадської роботи, відсутність визнання волонтерства у нашому місті, ідея щодо волонтрества не популяризується у місті(крім окремих проектів), соціальне становище молоді та ін. Далі розмова на тему "Чому у Жидачеві так мало вонтерів?" продовжилась у форматі "Дебатів у колі". Серед тез ,що виносились для дискусії були:  "Я вважаю, що молодь в Жидачеві пасивна»:, «Вся молодь пасивна в громадському житті»: «В Жидачеві мало волонтерів, бо їм не платять гроші",«У Жидачеві волонтери неактивні, бо бояться щось змінити і бояться подати якусь думку, щоб їх не розкритикували», «У Жидачеві мало волонтерів, тому що впливає загальна ситуація – тепер молодь думає за себе і за власне оточення, а не про інших»:. Для обговорення питання "Як залучити більше молоді до волонтерства?" було використано методику фасилітації групи "Policy slam". Серед пріоритетних напрямків волонтерської діяльності у Жидачеві було названо співпрацю з місцевою владою.
   Першим кроком для налагодження співпраці молодь вважає особисту зустріч з міським головю м.Жидачева п.Володимиром Левком, де б обговорити питання популяризації волонтерства, можливостей для зустрічей волонтерів, проведення різноманітних масових заходів тощо. 
   Семінар мав навчальний характер із застосуванням різних інструментів фасилітації, сучасних освітніх методик та ін. і сподіваємось став корисним для молодих волонтерів. Це ,особилво актуально , тому що 2011 рік оголошено Європейським роком волонтерства.


 

Комментариев нет:

Отправить комментарий