понедельник, 23 ноября 2009 г.

ПРЕВЕНТИВНЕ ВИХОВАННЯ МАЄ РІЗНИЙ ХАРАКТЕР

Термін "превентивна освіта" був запропонований у 1985 році ЮНЕСКО. Адже проблема превентивності ( профілактики негативних явищ) актуальна у цілому світі та є однією з пріоритетних у системі психолого-педагогічних, медичних, правових, соціологічних досліджень. Це зумовлено тим, що за сучасних реалій наші діти виховуються під загрозами таких явищ як злочинність, алкоголізм, ВІЛ/СНІД, втрати авторитету інститутів сім’ї та школи, побутове насильство, "комерціалізація" альтернативних видів відпочинку та занять спортом, нестабільність політичної системи, загострення соціально-економічної кризи, недосконалість соціального контролю та виховання, недосконалість законодавчої бази про відповідальність за порушення принципів демократії, соціальної справедливості тощо.


Ще однією спробою порушити це питання серед освітян та молоді України , перейняти досвід Литви у галузі превентивної педагогіки, усвідомити рівень даної проблеми для вироблення ефективної превентивної стратегії для виховання наших дітей в контексті європейських стандартів стала реалізація проекту жіночої благодійної організації "Наші візії", центру творчості для дітей та молоді м.Жидачева у партнерстві з молодіжною організацією "Вектор", Калуською філією Союзу українок та молодіжної організації "Майбутнє Тракая( Литва) на тему: "Литва-Україна:один погляд на превентивне виховання у контексті європейскьих стандартів" за фінансової підтримки Посольства Литовської республіки в Україні.
У рамках цього проекту відбувся навчальний візит педагогів центру творчості для дітей та молоді, лідерів громадських організацій Калуша та Жидачева у м.Тракай (Литва). Деякими своїми враженнями хочу поділитись з читачами.
Отже, нашими литовськими партнерами була підготовлена насичена програма знайомства з системою освіти Литви, організації вільного часу школярів, проектами та можливостями для превентивного виховання. Мали ми можливість побувати у гімназіях м.Тракая та м.Рудівішкас, відвідати молодіжний центр у Лєнтваріс, молодіжні клуби молодих помічників поліції у Тракаї та Вільнюсі, сейм Литовської республіки, познайомитись з роботою комісаріатів поліції та громадських організацій по превенції, ознайомитись програмами та освітніми методиками, які використовують у Литві.
До найбільш унікальних пропозицій по профілактиці дитячих правопорушень,що не мають аналогів у Європі, можна віднести створення молодіжних клубів молодих помічників поліції, засновниками яких виступають місцеві комісаріати поліції. Звичайно, кожен співробітник литовської поліції по-своєму організовує профілактичну роботу, але місія поліції у цій країні не тільки захищати громадян від злочинців, а ще й надавати всесторонню допомогу молоді з неблагополучних категорій населення та схильних до правопорушень. Як це діє на практиці? Згідно Закону Литви " Про мінімальну превенцію" представники служб поліції , виправних закладів, соціальні працівники шкіл та місцевих влад, спеціалісти по захисту прав дітей повинні направляти у такі клуби категорії дітей, які не відвідують школи, мають проблеми залежності від наркотиків чи алкоголю, порушують громадський порядок чи вже вчинили злочин, схильні до насильства та ін. Це все контроюється на державному рівні, так як і недопустимість продажу алкогольних та тютюнових виробів дітям до 18 років. Спокуси порушити ці правила немає. Адже вже не один заклад позбувся ліцензії , а представники влади - своєї посади.
Для дітей у таких клубах пропонуються різноманітні заняття у гуртках та спортивних секціях, можливість похарчуватись та випрати свій одяг, можливість організовувати своє дозвілля за допомогою досвідчених педагогів та волонтерів. А ще ці молоді помічники поліції виїзжають на "бойове завдання" спільно зі своїми колегами і працюють з ними на рівні. Найбільш відповідальні діти отримують "значок поліцейського" та можливість безкоштовно вступати у вузи по цій спеціальності,, що підтверджує серйозність намірів та підтримки поліції. Досвід роботи таких клубів є справді унікальним і дуже дієвим. Як говорять самі литовські колеги , це все можливе лише завдяки співпраці усіх інституцій - влади,громади, батьків та школи.
Цікавими є у Литві і проекти "Безпечне сусідство", " Я сам обираю своє майбутнєпроекти по музейній педагогіці, впровадженні різноманітних моделей попередження насильства в сім"ї та школі та ін. Звичайно, у рамках однієї газетної статті не можливо про все розповісти, Тому більш детальну інформацію ми зможете отримати під час роботи "круглого столу" :"Превентивне виховання: досвід та можливості для співпраці", що відбудеться 2 грудня ц.р. в 11 год у приміщенні центру творчості м.Жидачева.
Хочу ще зауважити, що ,звичайно, легко працювати з думкою, що всіх дітей не врятуєш, що ти один не зміниш світ чи законодавство своєї держави, чи ставлення оточуючих до цієї проблеми. Легко. Але не цікаво. Саме тому учасники нашого проекту вибирають дорогу змін та нових ідей і продовжують співпрацю!
Оксана Полівчак,
керівник проекту

Комментариев нет:

Отправить комментарий