среда, 15 сентября 2010 г.

Запрошуємо на "відритий простір" 21 вересня ц.р. у Жидачеві!

Одним із оригінальних методів вивчення громадської думки щодо будь-яких питань нашого суспільного життя є розроблений американсько- німецькими соціологами креативний інструмент «Відкритий простір». В основі цього методу лежить наша здатність самоорганізовуватися.На цей захід збираються люди, яких хвилюють певні питання і які вони хочуть обговорити з другими людьми. Технологія методу освоєна уже в багатьох містах України і світу ( у понад 80 країнах).
Наше місто також має досвід у проведенні такого заходу (2004 рік-2009 роки). Його особливість полягає в тому, що у ньому може брати участь будь-хто із жителів міста, у т.ч. і представники місцевої влади, різних організацій,навчальних закладів, установ, усі,кому не байдужі різні аспекти життя у нашому місті.
Фасилітаром багатьох зустрічей за методикою "Open space" часто виступає Оксана Полівчак, директор ЦТДМ м.Жидачева та виконавчий директор ЖБГО "Наші візії".
21 вересня , о 16 год , у приміщенні міського будинку культури "Папірник" такий захід проводитиметься у рамках проекту "Турботи про літніх осіб ", що підтримується фондом "ЕVZ– пам'ять, відповідальність, майбутнє - місце зустрічі – діалог". Тож основною темою стане з”ясування обставин теперішнього життя осіб, що зазнали репресій від тоталітарних режимів у минулому столітті.
Найголовніше завдання цієї зустрічі є протокольно запропонувати своє бачення таких заходів, які з огляду чинного законодавства України, традицій нашого краю,віковічної поваги до старшого покоління, Християнської моралі і в межах реальних можливостей, які бодай дещо поліпшили би якість життя таких осіб, що найбільше потребують нашої спільної уваги.
Проект реалізується Жидачівським осередком Суспільної Служби України при підтримці місцевих партнерів.

Оргкомітет проекту сподівається на активну участь мешканців Жидачева та представників місцевої влади у "відкритому просторі" - " Турбота про літніх людей".

среда, 8 сентября 2010 г.

Налагодження взаємної позитивної зацікавленості між громадою та молодіжними субкультурами

на таку тему було проведено конференцію за методикою "відритого простору" у м.Калуші, 27 серпня ц.р. у рамках проекту Калуської філії Союзу українок "Діалоги" за фінансової підтримки Програми "Матра".На обговорення громади, представників влади, освіти та молодіжних субкультур було винесено такі проблеми: "Низька поінформованість громади про субкультури", "Можливості розвитку молодіжних культур","Міжсубкультурні відносини","Проблеми внутрішньої комунікації в громаді" та ін. Фасилітатором заходу виступила Оксана Полівчак, виконавчий директор ЖБГО "Наші візії".
Більш детальний звіт про "Open space" та виступи представників молодіжних субкультур Калуша читайте у місцевій пресі.

пятница, 3 сентября 2010 г.

Всеукраїнський конкурс мультимедійних проектів «Моя родина у ХХ столітті»

Всеукраїнський конкурс мультимедійних проектів «Моя родина у ХХ столітті»

Про історію України ХХ століття багато сперечаються, написана величезна кількість наукових монографій, статей, дисертацій. Подіям та особам надають різні, інколи прямо протилежні оцінки. Але при цьому практично не чути голосу свідків цієї історії – наших батьків, дідів і бабусь.

Майже ніхто не співставляє історичні події, що відбувалися у нашій країні із подіями у власній родині. А це є не менш цікаво і повчально.

З метою створення та накопичення мультимедійних проектів про історії українських родин, в контексті історичних подій ХХ ст. в Україні, Інститут національної пам’яті проводить Всеукраїнський конкурс мультимедійних проектів, присвячений 19-й річниці проголошення Незалежності України.

Тема конкурсу - «Моя родина у ХХ столітті». Учасникам конкурсу надається можливість висловити свій погляд на історію України ХХ століття через власну родинну історію.

До участі запрошуються учні старших класів, учителі, батьки, молодіжні громадські організації та творчі спілки.

Суть конкурсу: учасники виготовляють мультимедійні проекти на запропоновану тематику та надсилають їх на адресу оргкомітету; журі переглядає та оцінює проекти; проекти-переможці презентуються та розповсюджуються серед органів влади, освітніх установ, громадських організацій для використання у роботі, а також у мережі Інтернет.

Учасники-переможці відзначаються та беруть участь у презентації своїх робіт.

Вимоги до проектів:

Мультимедійні проекти можуть бути виконані у програмах Movie Maker, Microsoft Power Point або інших, придатних для перегляду на комп’ютері зі стандартним програмним забезпеченням. Мультимедійними проектами також можуть бути аматорські документальні та постановочні (ігрові) фільми. Тривалість фільму не повинна перевищувати 10 хвилин, відео- чи аудіоролика, слайд-шоу, флеш-ролика – 4 хвилин.

На першій сторінці/кадрі має бути чітко вказано авторів конкурсної роботи, на другій – назва.

До роботи слід долучити окремим файлом прізвище, ім'я та по батькові автора (авторів), домашню адресу, місце роботи або навчання, контактні телефони та електронні адреси.

Участь в акції означає згоду на використання Українським інститутом національної пам'яті надісланих матеріалів у будь-якій формі без жодних додаткових умов.

Календарний план конкурсу:

1 серпня – оголошення конкурсу;

10 жовтня – завершення прийому проектів;

1 грудня – оголошення результатів конкурсу та презентація проектів-переможців.

Контакти:

Конкурсні роботи на СD/DVD-дисках слід надсилати на адресу простим листом: Український інститут національної пам'яті, вул. Липська, 16, м. Київ, 01021 (на конверті поставити позначку "Конкурс").

Координатор: Скальський Віталій Валерійович, (044) 281-08-91, svv@memory.gov.ua