понедельник, 15 июня 2009 г.

Європейський квартал твоїх можливостей


Як писав Дені Ружмон у своєму «Відкритому листі до європейців «:Будувати європейську основу перш, ніж будувати Європу – це стверджувати, що йдеться не про те, щоб виховати наших дітей європейцями, через відповідний стиль того ж виховання.
Європейський голуб знає, що для лету потребує деякого опору повітря і не приймає незмінних програм. Він повинен щоразу вибирати, опиратися течіям, йти на ризик. Правду кажучи, його підготували тільки до «літання власними крилами».
Ось так коротко можна охарактеризувати передумови проведення молодіжної акції з нагоди Дня Європи «Європейський квартал твоїх можливостей», що була організована жіночою благодійною організацією «Наші візії»(м.Жидачів) та Калуською філією Союзу українок (м.Калуш) та профінансована громадською організацією «Європейський діалог»(м.Львів) у рамках програми «Чемпіони європейської освіти».
Головним завданням акції було продемонструвати варіанти альтернативного та змістовного молодіжного відпочинку і самим організувати за п’ять годин заключну європейську вечірку. Але давайте все по порядку.
… 6 червня, субота, центр творчості для дітей та молоді, погода погрожує зіпсувати настрій дощем та холодним вітром. Та хіба щось може помішати зустрічі двох потужних команд – молоді Калуша і Жидачева. І ось, нарешті, довгоочікуваний час «І». Приїхали…І закипіла робота у творчих майстернях. Свої знання в питаннях утворення Євросоюзу та його інституцій можна було проявити у роботі «Кварталу інтелектуальних ігор». Перше місце у грі «Що?Де?Коли?» отримала команда ЗОШ 1-111 ступ. №2 м.Жидачева, з невеличким відривом на другому місці команда гімназії ім..О.Партицького, а відповідно «бронза» - у команди м.Калуша. Славно попрацювали над образами героїв європейських казок та вистав представники майстерні «Street art”, побачити це дійство можна було підчас дефіле артистів жидачівським парком. Елементам експериментального та соціального театру можна було навчитись під час роботи майстерні “ Street theatre” . Що таке вулична музика, що найчастіше співає молодь на спільних зустрічах, скласти власні пісні – все це любителі різних музичних стилів змогли під час роботи майстерні “Street music”. Цікавою була робота майстерні “Street dance”. Ми змогли познайомитись з різними молодіжними танцювальними субкультурами , навчитись деяких елементів вуличних танців тощо. Після тривалої роботи двері гостинно нам відкрив “ Street lunch”, де можна було смачно перекусити. І на завершення дня глядачі змогли побачити заключну європейську вечірку, організовану майстернею “Street action”.
Ми щиро дякуємо людям, які допомогли нам організувати такий чудовий захід: жіночій благодійній організації «Наші візії» м.Жидачів ( керівник Олександра Баранкевич), Калуській філії Союзу українок ( Уляна Паньо та Люба Липовська), центру творчості для дітей та молоді ( Оксана Полівчак. Оксана Візняк, Орися Вдовичин, Михайло Романів, Ліля Устрицька), молодіжному театру «Любарт» м.Калуша, Тетяні Чаборик, зберігачу основних фондів арт-галереї м.Калуша та усім, хто долучився і був з нами цього дня.
Швидко проминув час і нам зовсім не хотілось прощатись з нашими новими друзями з Калуша. Сподіваємось, що таких заходів для нашої молоді буде побільше!!!
Вероніка Герасименко

Історія успіху



« Може то буде початок дороги, й інші підуть по наших слідах…»
Марія Поплавська, Вєпш, Польща

У грудні, 2008 р. – червні 2009 р. жіноча благодійна громадська організація « Наші Візії »( м.Жидачів, Львівська обл.) реалізовувала проект
« Молодь Жидачева спішить на допомогу » у рамках програми « Чемпіони європейської освіти » ( ГО « Європейський діалог » , м. Львів ). Партнери проекту : Жидачівський міський Центр творчості для дітей та молоді, гімназія ім. О. Партицького, Жидачівська міська рада, медійні партнери : газети « Новий час», «Папірус», місцеве радіомовлення.
Мета проекту : формування в учнівської молоді міста Жидачева розуміння європейських цінностей , зокрема, активної громадської позиції, толерантності – міжвікової, та до людей самотніх, похилого віку, шляхом організації спільних заходів учнівської молоді з людьми цієї категорії та надання їм адресної допомоги.
Чому ми зупинились саме на цій ідеї? У Жидачеві, відповідно до даних Жидачівського відділу соціального захисту населення, серед людей похилого віку близько 175 осіб є самотніми. Це люди, яким справді потрібна допомога, не тільки фізична, але й звичайне спілкування. У місті немає практики допомоги молодими людьми цим людям. Швидше, навпаки, спостерігається повна байдужість до їхніх проблем. І тому нам хотілося зробити певні кроки щодо ліквідації цієї проблеми, а також привернути увагу громадськості до неї.
Найперше, що ми зробили, це проінформували громадськість міста про початок проекту через ЗМІ ( статті у газетах « Папірус», « Новий час »,
виступ по місцевому радіо). Члени « Наших Візій » вивчали досвід європейських держав щодо роботи з літніми людьми, зокрема Німеччини і Польщі. Нами було зібрано чимало цікавої інформації, яку можна було використати « як керівництво до дії». Для учнів гімназії ім.О.Партицького та гуртківців ЦТДМ було проведено тренінгові заняття, на яких: дітей знайомили з основами проектної роботи; розкривали суть деяких європейських цінностей, наприклад, таких як толерантність, зокрема міжвікова толерантність та до людей самотніх похилого віку; розглядались проблеми волонтерської роботи, тощо . На цих заняттях, а також у пресі було оголошено конкурс дитячих творів, малюнків, віршів на тему « Молодь хоче допомагати », а також конкурс фотографій « Завжди поруч » . Ці роботи увійшли у збірочку під однойменною назвою. Було проведено зустрічі з старшими людьми. Ці заходи носили неформальний характер « чаювання », під час якого гості розповідали свої життєві історії, хто чим займається, про свої захоплення. Також було проведено « круглий стіл » для вчителів християнської етики нашого району, представників громадських організацій міста на тему « Люди похилого віку. Доля, яка чекає усіх ». На ньому було обговорено проблеми літніх людей, можливості співпраці з ними молоді, шляхи часткового розв’язання проблеми.
Про всі проведені заходи було написано у місцевих газетах
( «Новий час» та «Папірус» ).
Маю надію, що промоція добрих справ у нашому місті зацікавить багатьох членів громади, і буде спонукати усіх нас до ще більш динамічної та ефективної роботи.
Леся Баранкевич, керівник проекту.

До вашої уваги деякі відгуки дітей про участь у проекті.
« Багато проектів є чудових, і я брала в них участь. Але цей проект зацікавив мене найбільше. Деякі пенсіонери є «непосидючі», вони мають багато захоплень: вишивають, печуть торти. Я змогла поспілкуватись з такими людьми. І що я помітила, що в них усіх є український дух! Якщо у них немає родичів, то вони мають комусь передати свої знання і вміння. Обов’язково.
У мене також є захоплення: я люблю «бісерувати». Після цих зустрічей я зрозуміла, що треба себе вдосконалювати навіть у своєму захопленні. І тоді ти зможеш стати успішною людиною. І ще : ми повинні допомагати старшим людям. Коли ти сама станеш такою немічною, старою людиною, ти зрозумієш , як не хочеться бути одному. Тому сьогодні підтримай когось, кому це потрібно. І завтра хтось підтримає тебе.»
Мар’яна Яворовська ,
учениця 8-го класу
Жидачівської гімназії ім.О.Партицького.

« …У мене склалось дуже гарне враження від зустрічі з літніми людьми. Було цікаво. Вони розказували свої історії, і чим займаються , будучи вже на пенсії. Вони все одно мають багато захоплень! Я хочу зустрітись з такими людьми знову. Бо у мене ще є чимало до них запитань…»
Галина Сас,
учениця 8-го класу
Жидачівської гімназії ім.О.Партицького



« Коли ми обговорювали, що можемо зробити для людей трошки старших чи одиноких, то вирішили подарувати їм маленькі подарунки. Здавалось би, що це щось дуже просте і незначне. Та в цих подарунках є одна маленька деталь: ми робимо їх своїми руками, від щирого серця. І тому вони неодмінно принесуть тепло і радість тим, хто їх отримає. А нам більше нічого і не треба ».
Вікторія Маркевич,
учениця 8-го класу
Жидачівської гімназії Гро.О.Партицького

воскресенье, 7 июня 2009 г.

Робота волонтером у Лінхтенштейні


Представнику нашої організації довелось попрацювати волонтером у дитячому будинку Князівства Ліхтенштейн для дітей з Лівчицької школи-інтернату.. На фотографії : ми з дітьми на прийомі у княгині, у замку Вадуц( столиця князівства). Атмосфера чудова і привітна..Княгиня є головою Червоного Хреста і тому влаштовує прийом для дітей, до яких доля поки що мало прихильна, а також опікується ними. Хотілось би, щоб і у нашій державі так ставились до дітей , як усі ці три тижні у Європі....