пятница, 30 апреля 2010 г.

Волонтерський проект в колишньому концентраційному таборі Равенсбрюк (Німеччина)

Колишній концентраційний табір Равенсбрюк було створено у 1939 р. неподалік від містечка Фюрстенберг. До звільнення в квітні 1945 р., більш 130.000 жінок та дітей, 20.000 чоловіків були ув’язнені в цьому „Захисному таборі для молоді”. В’язні походили з більш ніж 40 країн. Життя ув’язнених характеризувалося голодом, поганими гігієнічними умовами та знущаннями. Тисячі полонених померли. Сьогодні в Равенсбрюці розташовано меморіальний музей, який зберігає пам’ятки, займається дослідженнями, та створює атмосферу для активного вивченні історії та особистого зіткнення з цією історією. Кожного року на території музею проводяться міжнародні волонтерські табори, спільно з Service Civil International.
Влітку 2010 року (15.08-29.08) планується провести українсько-польсько-німецький волонтерський табір на території музею та меморіалу. Волонтери допомагатимуть з перекладом матеріалів музею, індексуванням та архівуванням документів. Також для учасників буде організовано семінар на тему історії Равенсбрюка, зокрема про в’язнів та охоронців-жінок з підрозділів SS, про збереження пам’яті та освітню роботу.
Реєстрація та форма заявки - www.workcamps.info. Код проекту - DE-SCI 1.33, назва -FUERSTENBERG / RAVENSBRUECK (north of Berlin)
Додаткова інформація:
МВО „СВІТ-Україна” (українська група Service Civil International)
outgoing@svit-ukraine.org
http://vkontakte.ru/club6097205
www.svit-ukraine.org

четверг, 29 апреля 2010 г.

Нова цікава програма для активних "Голос для мешканців!"

Головною метою проекту є підвищення рівня громадської партиципації через підтримку українських ОГС, що працюють у сфері місцевого самоврядування та розвитку місцевих громад. В рамках проекту разом з українськими ОГС плануємо зміцнювати співпрацю між органами місцевого самоврядування та мешканцями у вибраних районах України, об’єднуючи мешканців навколо найбільш актуальних проблем, організовуючи дебати, під час яких представники органів місцевого самоврядування та громади представлять шляхи вирішення цих проблем.
Проект передбачає:
3-денний тренінг в Україні, під час якого учасники отримають знання щодо громадських консультацій та аналізу місцевого середовища, організації і проведення дебатів, залучення місцевих громад (Львівська область, 21-23 червня);
10-денний навчальний візит для ознайомлення з кращими практиками залучення мешканців до процесу прийняття рішень на місцевому рівні (Польща, 17-25 липня);
діяльність учасників проекту у своїх місцевостях при підтримці організаторів проекту: аналіз місцевого середовища і громадські консультації, організація і проведення дебатів за участю якнайбільшої кількості представників мешканців району, громадських організацій і місцевої влади. Зацікавлені гості зможуть взяти участь у семінарі з громадських консультацій та представлення досвіду польської програми «Маєш голос – маєш вибір» www.maszglos.pl (Україна, серпень – листопад).
За результатами проекту буде видано збірник матеріалів.
До участі у проекті будуть запрошені 15 осіб, які:
§ є представниками українських громадських організацій чи неформальних груп, що займаються розвитком місцевого самоврядування та громад на рівні районів чи районних центрів;
§ відповідати критеріям відбору учасників, зазначеним нижче;
§ бути повнолітніми,
§ мати дійсний закордонний паспорт (без продовженого терміну дії, дійсний щонайменше до 20 листопада 2010 р., з мінімум двома повністю вільними сторінками);
§ бути готовими до участі у всіх компонентах проекту..
Критерії відбору учасників:
активність учасника у своєму середовищі;
якість заповнення анкети (логічність і структурованість думок, вичерпність відповідей на запитання);
рівний доступ до проекту жінок і чоловіків;
діяльність учасника в рамках проекту вплине на покращення співпраці влади і мешканців.
Результати конкурсного відбору 25 травня 2010 року будуть розміщені на Інтернет-сторінці www.dialog.lviv.ua
Організатори покривають кошти:
тренінг в Україні: проживання, харчування, роз даткові матеріали, витрати на проїзд з місця проживання учасника до місця проведення тренінгу та у зворотному напрямку,
навчальний візит до Польщі: проживання, харчування, переїзди по території Польщі, витрати на проїзд з місця проживання учасника до місця проведення заходів та у зворотному напрямку, вартість страхового полісу. Також організатори надають підтримку у відкритті візи для участі у візиті.
Зацікавлені особи для участі у конкурсному відборі повинні зареєструватися в Інтернеті, натиснувши на це посилання www.dialog.lviv.ua/anketa/golos.html та заповнивши аплікаційну форму українською чи російською мовою. Реєстрація триватиме до 15 травня до 23 год.
Для успішної реєстрації до заповненої в Інтернеті в режимі он-лайн реєстраційної форми слід приєднати:
скановане зображення першої сторінки закордонного паспорта у форматі *.jpeg чи *.tiff розміром не більше 300 Kb),
максимально 2 файли з матеріалами, що ілюструють діяльність учасника/організації (рекомендаційні листи, матеріали зі ЗМІ, грамоти/дипломи тощо) розміром не більше 300 Kb кожен файл.
(Лист підтримки проекту від місцевої влади є бажаним, але не вирішальним)

УВАГА! Файли більшого розміру автоматично не будуть приєднані програмою для реєстрації. Назва файлів зі сканованим зображенням паспорта та іншими додатками повинна відповідати прізвищу апліката, наприклад: Petrenko1.doc чи Petrenko1.jpeg.
Координатор проекту
від ГО „Європейський діалог”:
Олена Шинаровська, uslop@dialog.lviv.ua
тел. 032 – 235 87 11, 297 18 57