суббота, 30 января 2010 г.

Зустріч громадських організацій у районній раді

Молодіжна політика, екологія, соціальні проблеми - основні напрямки роботи громадських організацій району на 2010 рік.
Обговорення цих та інших питань відбувалось на засіданні Громадської ради при районній раді 26 січня, у якому взяли участь керівники та представники громадських організацій району, зокрема: С. Толох («Суспільна служби України»), Я. Турченяк («Еко-довкілля»), О. Баранкевич («Наші візії»), О. Коцовський («Моє місто»), І. Лозинська (Союз українок), О. Безкоровайна (Жидачівська РО Союзу українок), М. Турченяк («Просвіта», асоціація творчої інтелігенції «Світ культури»), Г. Козяр (організація істориків «Дзвін»), С. Ревуцький («Фонд Виговського»), В. Коцовський («Асоціація підприємців»), І. Процан (МГО «Районний центр суспільної служби молоді»), Г. Дидина (Братство ОУН-УПА), представник Жидачівської РО «Асоціація інвалідів», В. Ревер (Жидачівський РО «За Україну! За Ющенка!») за участю голови районної ради Р. Баліцкого та заступників голови районної ради П. Дубика та М. Марківа.
Представники громадських організацій обговорили перелік питань та програм, які будуть внесені до плану роботи районної ради на поточний рік. І як, запевнив голова районної ради, жодна з програм не буде затверджена без погодження з громадськими організаціями району.
Учасники зустрічі зазначили, що потрібно зосередитись на вирішенні тих питань, які турбують сьогодні жителів району та сприяють розвитку регіону, а не втілювати програми, нав’язані чи «спущені з верху».
Представники громадських організацій накреслили коло першочергових завдань. Йшлося, зокрема, про молодіжну політику, а це цілий спектр проблем: від популяризації здорового способу життя до виховання молоді у національно-патріотичному дусі (розвиток пластунського руху в районі, проведення святкування 100-річчя М. Лебедя, відкриття центру патріотичного виховання). Практично не приділяється належна увага соціально незахищеним верствам населення. Йде мова про людей похилого віку, які пережили лихоліття війн, репресій. Тим паче, що про гідне вшанування учасників українського визвольного руху йдеться в Указі Президента України №946 «Про додаткові заходи щодо визнання українського визвольного руху XX ст.». Говорили й про допомогу в соціалізації дітей із вадами здоров’я.
Під час зустрічі говорили й про збереження та примноження історичної спадщини району, зокрема формування електронної бібліотеки чи створення сайту, де б розміщувались всі відомості з історії населених пунктів району, краєзнавчі дослідження, перелік та опис пам’яток архітектури, визначні події Жидачівщини та інше.
У світі живих не забувати й про міста мертвих. Проблеми благоустрою, впорядкування цвинтарів також обговорювались представниками громадських організацій. Сьогодні на території багатьох місцевих рад кладовища у жалюгідному стані, занедбані. А це ціла історія нашого краю, адже кладовища - місця останнього спочинку багатьох людей, які свого часу, доклались до розвитку нашого краю: це священики, педагоги, лікарі, громадські діячі.
Цього року продовжуватиметься також ініційований районною радою екологічний конкурс та триватиме програма боротьби з поширенням інфекційних хвороб (туберкульозу, СНІДу) в районі.

Щоб ці наміри не залишились лише на словах та паперах, кожна з громадських організацій має займатись конкретно обраними питаннями – такого висновку дійшли учасники зустрічі.
Про те, як просувається справа із збором коштів на виготовлення стели, що відтворюватиме фрагмент перемоги військ І. Виговського під Конотопом, розповів представник Фонду Виговського С. Ревуцький. Він, зокрема, повідомив, що в районі вдалося зібрати більш як 13 тис грн, 20 тис грн виділено районною радою. Стела вже відлита в бетоні. Залишилось закупити дорогий матеріал – мідь та приступати до останнього найскладнішого етапу виготовлення – виколотки. Звичайно, на це потрібні кошти. Та автори пам’ятного знака й ініціатори його встановлення не втрачають надії, що кошти вдасться зібрати й у квітні (до 300-ліття з дня прийняття Конституції П. Орлика) стела таки буде встановлена на фасад музею І. Виговського в с. Руді.
частково за матеріалами часопису "Новий час"

Оксана ФРАНКІВ.

пятница, 29 января 2010 г.

Триває обговорення!

У даний час триває обговорення роботи нашої організації на 2010 рік. Є ідеї для кількох проктів для дітей вразливих категорій. Хотілось,щоб вони були підтримані донорами. Так що ми працюємо і знаходимось у постійному пошуку!

четверг, 21 января 2010 г.

Альтернативний звіт про реалізацію Україною положень Конвенції ООН про права дитини

18 січня відбулася підсумкова робоча зустріч ініціативної групи з підготовки Альтернативного звіту про реалізацію Україною Конвенції ООН з прав дитини.

На порядку денному обговорення було подання альтернативного звіту з прав дитини в Україні, автором звіту виступила Коаліція громадських організацій з захисту прав дітей. Учасники засідання обговорили ідеї продовження роботи, ініціативи членів групи та можливості щодо їхньої реалізації спільними зусиллями, бачення презентації висновків звіту перед Комітетом ООН з прав дитини.

Зусиллями українських громадських організацій, Комітет ООН з прав дитини отримав текст альтернативного звіту, який є відповіддю на Національну доповідь про реалізацію Україною положень Конвенції ООН з прав дитини, підготовлену урядом країни і представлену кілька місяців тому. Англійський переклад і редагування доповіді було здійснено ПБО «Кожній дитині» в Україні.

Очікується, що слухання по звіту пройдуть влітку поточного року в м. Женева (Швейцарія). Для популяризації висновків Альтернативного звіту серед широкої громадськості функціонує вебсайт «Громадський моніторинг виконання Конвенції ООН про права дитини», на якому міститься інформація про державні та альтернативні доповіді щодо становища дітей в Україні.

З повним текстом Альтернативного звіту про реалізацію Україною положень Конвенції ООН про права дитини 2002-2008 можна ознайомитися нижче:
http://www.everychild.org.ua/
за матеріалами порталу "Гурт"

вторник, 5 января 2010 г.

Вітаємо усіх друзів та "третій сектор" України!

Різдвяна нічка особлива: Христос родився на землі,
Хай буде свято це щасливим
Хай сяє зіронька в імлі!
І лине променем сріблястим - на щастя, на долю у ваш дім!